Kort om Majvik och projektet
Niklas Ramm-Schmidt, jordbrukaren på Majvik Gård, har i 15 år planerat ett gemenskapsinriktat seniorboende i anknytning till gården. Han har studerat och jämfört olika koncept runt om i Norden och arbetat för att få nödvändiga tillstånd. Nu finns det en plats för seniorboendet i områdets detaljplan, och projektet har kommit igång.
Majvik och projektet – en längre version
Niklas Ramm-Schmidt föddes i Nyslott som den yngsta i en trebarnsfamilj. När Niklas var två år flyttade familjen till Villmanstrand på grund av pappans arbete, och det var där han tillbringade sin barndom och ungdom. Vid 20 års ålder flyttade Niklas till Åbo för att studera kemi och där träffade han sin blivande fru Myrna. Paret gifte sig under studietiden, och efter att Niklas tagit examen återvände de till Villmanstrand.
Under sin tid i Villmanstrand bodde paret först nära Niklas arbetsplats. Senare, efter att deras två söner hade fötts, sökte familjen ett lugnare hem längre bort från tätorten, och de flyttade till en gammal bondgård nära Nuijamaa. Med bondgården följde tio hönor som fortfarande bodde där, och så började Niklas och Myrnas resa mot att bli jordbrukare.
Under årens lopp fick hönorna sällskap av getter och gäss. När Majvik gård, som hade varit i släktens ägo i hundra år, behövde en ny jordbrukare, blev en flytt till Sibbo ett naturligt val. Trots den djurhållning som familjen ägnat sig åt i Villmanstrand var driften av en hel bondgård något alldeles nytt för dem, och Niklas fortsatte med sitt ordinarie arbete i ytterligare tio år, fram till 1992.
Det var från början ett självklart val för paret att odla giftfritt. Getskötseln som hade påbörjats i Villmanstrand utvidgades, och som mest hade de ett tjugotal mjölkgetter på gården. Av mjölken tillverkade de ost. Så småningom började de även odla rotfrukter och grönsaker på gården.
År 1987 fick gården för första gången ett certifikat för biodynamisk odling, vilket öppnade ny marknader. Det fanns dock för lite gödsel från getterna för att gödsla åkrarna ordentligt, och skördarna blev till en början små. Inom några år byttes därför getterna ut mot kor. Detta ledde till att odlingen verkligen tog fart och skördarna blev större. Idag odlas säd, rotfrukter, frukt, bär och grönsaker på gården. Bland gårdens kunder finns bland annat restauranger och daghem.
Det har aldrig varit ensamt att odla i Majvik. Gården har i tiotals år präglats av gemenskap och samarbete, då den har varit en officiell praktikplats för både inhemska och internationella universitet och jordbruksinstitut. Närhet till naturen och samarbetsandan har varit Majviks kärna, och denna bärande kraft vill Niklas ta med sig även under sina pensionsår. Därför har Niklas i 15 år planerat ett koncept för seniorboende på Majvik Gårds marker, och lika länge har han arbetat för att få nödvändiga tillstånd.